Cancerul de col uterin este un tip de cancer care apare la nivelul colului uterin. Afectiunea este de obicei asimptomatica si majoritatea cazurilor sunt atribuite papilomavirusului uman (HPV) , o infectie cu transmitere sexuala.
Cancerul este de obicei precedat de displazia cervicala sau neoplazia cervicala, care sunt modificari ale caracteristicilor celulelor si tesuturilor cervicale. Ca sa va faceti o idee, in Statele Unite ale Americii unde se fac tot felul de studii si cercetari, aproximativ 13.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, cu aproape 4.300 de decese anuale prin cancer de col uterin.
Prevenirea include protectia impotriva expunerii la HPV si detectarea precoce. Screening-ul cu un frotiu Papanicolau este recomandat la fiecare cinci ani, iar testarea HPV poate fi facuta de asemenea. Cancerul de col uterin poate fi diagnosticat cu o biopsie de col uterin si teste imagistice.
Stadializarea si gradarea sunt aspecte importante ale planificarii tratamentului. Tratamentul poate include interventii chirurgicale, radiatii, chimioterapie, imunoterapie si terapie tintita.
Simptomele cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin nu provoaca de obicei simptome pana cand tumora este invaziva. Simptomele precoce nu apar de obicei, dar daca apar, cele mai frecvente sunt:
Sangerare
Sangerarea este cel mai frecvent prim simptom al cancerului de col uterin. Sangerarea cauzata de cancerul de col uterin poate lua mai multe forme, inclusiv:
- Sangerare vaginala anormala: Sangerarea dintre perioadele menstruale este un simptom precoce comun al cancerului de col uterin si poate aparea in orice moment al ciclului. Aceasta sangerare, care provine din uter este uneori destul de usoara si uneori poate fi usor trecuta cu vederea.
- Sangerare dupa act sexual : Sangerarea dupa act sexual, chiar daca este doar o cantitate mica, ar trebui evaluata. Sangerarea post-coitala poate fi legata de o alta afectiune cum ar fi o infectie.
- Sangerarea menstruala in exces : perioadele care sunt mai abundente sau care dureaza mai mult decat menstruatia normala sunt ingrijoratoare si ar trebui sa mentionati acest lucru ginecologului dumneavoastra de asistenta medicala. Retineti ca fiecare femeie este diferita. De exemplu, perioadele care dureaza cinci zile ar putea fi o ingrijorare pentru cineva ale carui menstruatii dureaza de obicei doua zile sau pentru cineva ale carui menstruatii dureaza de obicei noua zile.
Dureri pelvine
Durerea pelvina este un alt simptom al cancerului de col uterin. Durerea sau presiunea poate fi simtita oriunde in abdomen, sub buric. Multe femei descriu durerea pelvina ca pe o durere surda care poate include si dureri ascutite. Durerea poate fi intermitenta sau constanta si este de obicei mai accentuata in timpul sau dupa actul sexual.
Secretii vaginale
Secretiile vaginale anormale sunt un alt semn posibil al cancerului de col uterin. Poate fi sau nu un miros asociat cu scurgerea si poate fi de orice culoare. In general, scurgerile vaginale cauzate de cancer tind sa fie maro rosiatic, dar acestea pot varia semnificativ.
Simptome rare
Daca cancerul de col uterin creste, acesta poate produce presiune asupra altor organe din regiunea pelviana, care includ vezica urinara si partea inferioara a colonului. Presiunea poate interfera cu functia acestor organe si poate provoca de asemenea durere generalizata si compresie a nervilor si vaselor din regiunile apropiate.
Cauzele cancerului de col uterin
De departe, cea mai frecventa cauza a cancerului de col uterin este infectia cu papilomavirus uman (HPV ). Anumite conditii de sanatate va pot creste sansele de a dezvolta boala daca aveti HPV.
Dar genetica, fumatul si alti factori pot juca de asemenea un rol in dezvoltarea cancerului de col uterin, iar mai multe alegeri ale stilului de viata va pot creste riscul (in multe cazuri, datorita faptului ca cresc probabilitatea de a fi infectat cu HPV la prima vedere).
Este important de retinut ca, in timp ce HPV este cea mai frecventa cauza a cancerului de col uterin, majoritatea femeilor care au HPV nu dezvolta cancer de col uterin.
Cum este diagnosticat cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin poate fi suspectat pe baza unui frotiu Papanicolau, care este un test de screening de rutina, si diagnosticat cu o biopsie de col uterin.
Potrivit Societatii Americane de Cancer, femeile cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani ar trebui sa fie testate fie cu un test HPV primar, fie cu o combinatie de test HPV si test Papanicolau la fiecare cinci ani, fie cu un test Papanicolau singur la fiecare trei ani.
Testarea mai frecventa poate fi recomandata celor cu risc mai mare sau care au avut rezultate anormale in trecut. Exista alte teste care pot identifica , de asemenea , cancerul de col uterin, in special in stadii mai avansate.
Cum este tratat cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin poate fi tratat prin interventii chirurgicale, radiatii, chimioterapie, terapii tintite, imunoterapie sau o combinatie a acestor terapii. Tratamentul depinde de stadiul cancerului, iar scopul in stadii incipiente este eradicarea completa a tumorii. In stadiile tarzii cu metastaze extinse, scopul poate fi doar extinderea sau imbunatatirea calitatii vietii.
Cancerul de col uterin este cel mai frecvent intre 45 si 65 de ani. Aproximativ 15% dintre cancerele de col uterin sunt diagnosticate la femeile peste 65 de ani. Este rar intalnit la femeile sub 20 de ani.
Adesea, remediile la domiciliu, tratamentele fara prescriptie medicala si terapiile complementare/alternative pot ajuta la reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei, dar aceste tratamente nu pot ajuta la micsorarea sau eradicarea cancerului de col uterin in sine.
DE RETINUT !
Acest articol are continut pur informativ. Daca din diverse motive considerati ca ar fi sanse sa aveti aceasta boala, adresati-va medicului!