Cum-sa-remediati-problemele-de-pe-Windows-11.Cea mai recenta versiune a sistemului de operare Windows ofera, printre altele un design si o interfata de utilizare noi, securitate imbunatatita si suport

Pe 5 octombrie, Microsoft a lansat Windows 11, succesorul Windows 10 despre care multi credeau ca nu va veni niciodata. Cea  mai recenta versiune  a sistemului de operare Windows ofera, printre altele un design si o interfata de utilizare noi, securitate imbunatatita si suport mai bun pentru desktop virtual si multi-monitor.

Cu toate acestea, desi Windows 11 este acum pe peste 5% din toate PC-urile Windows la momentul scrierii, lansarea nu a fost chiar atat de lina. In unele cazuri, sistemul de operare nu poate fi descarcat, chiar daca un sistem indeplineste cerintele minime.

Altii raporteaza intarzieri in performanta PC-ului. Din fericire, majoritatea acestor probleme sunt usor de rezolvat.

Iata 3 dintre cele mai frecvente probleme pe care le puteti gasi pe Windows 11 si cum sa le remediati, astfel incat sa va puteti bucura de functiile imbunatatite ale acestui nou sistem de operare stralucitor fara stres.

Cerinta stricta TPM

Windows 11 are functii de securitate imbunatatite, dar cea mai mare parte depinde de un Modul de platforma de incredere (TPM) . Acest microcontroler dedicat foloseste chei criptografice integrate pentru a va asigura hardware-ul.

Spre deosebire de Windows 10, Window s11 necesita criptare TPM 2.0. Problema este ca multe placi de baza vechi nu o au. Pentru a rezolva acest lucru, descarcati instrumentul gratuit Rufus, apoi luati o unitate USB cu stocare de 16 GB sau mai mult si conectati-o la computer.

Rufus va va permite apoi sa descarcati o versiune de Windows 11 pe USB care nu are nevoie de cerinta actuala TPM. Dupa aceea, pur si simplu rulati configurarea Windows 11 de pe USB. Daca intampinati in continuare probleme, luati in considerare obtinerea unei placi de baza noi cu un aspect mai modern al PCB.

Acesta va fi conceput pentru a mentine TPM-ul impreuna cu alte componente fara probleme de semnal sau de integritate a puterii, astfel incat sa va puteti bucura de noul sistem de operare Windows in liniste. Gigabyte X570 AORUS Maestru  este o optiune de buget mare, in timp ce  Asus ROG Maximus XIII Hero este perfect pentru cei care doresc sa se rasfete.

Performanta lenta

O alta problema raportata de utilizatorii Windows 11 este o intarziere a performantei. Acest lucru poate proveni din doua probleme. Primul este ca Windows 11 va pastreaza toate datele din Windows 10 timp de 10 zile in cazul in care va razganditi.

Aceasta problema a fost prezenta si  in Windows 10, iar rezultatele sunt aceleasi: datele retinute va pot ocupa spatiu pe disc si va pot incetini computerul. Pentru a remedia acest lucru, puteti pur si simplu sa asteptati cele 10 zile.

Daca ramaneti cu Windows 11, introduceti pur si simplu „disc” in meniul de pornire si selectati  Instrumentul de curatare a discului. Rulati-l pe hard disk-ul principal si stergeti instalarile Windows anterioare din lista.

A doua cauza a performantei lente provine din rapoartele conform carora File Explorer continua sa ruleze, chiar si dupa ce este inchis. Acest lucru va poate consuma memoria, eliminand  cantitatea de RAM de care aveti nevoie pentru ca computerul sa functioneze fara probleme.

Desi Windows inca nu a recunoscut aceasta problema, exista inca o modalitate de a o rezolva. Faceti clic pe  Win+Alt , introduceti „regedit”, apoi navigati  HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>ControlSet001>Services>Ndu. Faceti click dreapta pe „Start” si alegeti optiunea „Modificare”. Schimbati datele valorii de la „2” la „4”, apoi reporniti computerul.

Imposibilitatea de a schimba browserul implicit

Probabil ca primul lucru pe care il face cineva la o actualizare de Windows este sa schimbe browserul implicit.

Windows este renumit pentru Microsoft Edge, care are mai multe probleme de securitate si performanta iar de aceea nu se bucura de un succes la fel de mare precum Chrome, Safari si Firefox. In loc sa puteti alege browsere precum Chrome ca implicite la instalare, va trebui sa selectati manual cum sa deschideti tipuri de linkuri precum .htm, .html, http si https.

Pentru a face acest lucru, cautati „aplicatii implicite” in meniul de pornire si deschideti comanda rapida catre pagina corespunzatoare din setari. Browserul implicit pentru toate acestea va fi setat la Microsoft Edge.

Pur si simplu faceti click pe fiecare tip de link individual si selectati browserul preferat ca aplicatie cu care doriti sa o deschideti. Apoi puteti opta pentru descarcarea unui program numit  EdgeDeflector  – care in mod surprinzator este blocat pe Edge, astfel incat linkurile din widget-uri sau bara de cautare se vor deschide in browserul dvs. preferat.

Concluzie

In ciuda faptului ca Windows 11 are unele puncte slabe, are si multe puncte forte. Aspectul sau este mai usor de utilizat, are functii incorporate pentru a imbunatati experienta de joc si este chiar compatibil cu aplicatiile Android.

Speram ca aceste sfaturi va pot ajuta pana cand Microsoft perfectioneaza cea mai noua adaugire la familia Windows.

By IonutMC