Cum-sa-identificati-un-atac-ransomware-pe-dispozitivul-dvsDupa identificarea ransomware-ului, puteti intelege ce fel de atac si ce tipuri de fisiere cripteaza. In acest fel, puteti raporta un atac ransomware

Deoarece utilizarea tehnologiei a devenit mai comuna ca niciodata, atacurile ransomware sunt de asemenea in crestere si devin din ce in ce mai periculoase in ultimii ani. Un atac ransomware asupra retelelor corporative poate costa companiile mii si chiar milioane de dolari.

Ransomware-ul se raspandeste de obicei prin spam, e-mailuri de phishing etc. Odata ce atacurile au avut succes, blocheaza toate fisierele pe care le poate accesa folosind o criptare puternica. Malware-ul solicita apoi o plata de rascumparare (de obicei in Bitcoin) pentru a restaura fisierele.

De la pandemia globala Covid-19, mai multi oameni au lucrat de la distanta. Deoarece persoanele fizice de obicei nu au un sistem de protectie adecvat pentru dispozitivele lor in afara companiei, acest lucru face dispozitivele lor mai vulnerabile la atacurile infractorilor cibernetici.

Iata cum puteti invinge ransomware-ul atunci cand ati fost atacat!

Separati malware-ul

Cand primiti pentru prima data avertismentul pe dispozitiv cu privire la ransomware, mai intai izolati infectia. Este esential sa combateti si sa puneti mana pe virus inainte ca acesta sa se raspandeasca in retele si sa cripteze datele vitale. Izolati dispozitivul dvs. infectat de alte computere si dispozitive de stocare.

Hackerii cauta de obicei conexiuni si alte computere, asa ca asigurati-va ca va deconectati si de la orice dispozitiv extern. Este posibil ca ransomware-ul sa fi intrat in sistemul dvs. prin mai multe dispozitive, asa ca aplicati masuri de siguranta pentru a evalua daca alte dispozitive sunt infectate sau nu.

Identificati sursa

Cele mai multe atacuri ransomware tind sa se identifice atunci cand solicita o rascumparare. Poate ca puteti folosi ajutorul de la diferite site-uri web sau aplicatii pentru a va ajuta sa determinati daca un anumit atac cibernetic este un ransomware.

Dupa identificarea ransomware-ului, puteti intelege ce fel de atac si ce tipuri de fisiere cripteaza. In acest fel, puteti raporta un atac ransomware autoritatilor in cauza sau unei companii private. Va deschide optiuni pentru dezinfectie.

Raportati atacurile

Indiferent de rezultat, cel mai bine este sa raportati toate atacurile autoritatilor. Poate ajuta autoritatile sa inteleaga cine se afla in spatele atacurilor si cum vizeaza victimele.

Din ce optiuni puteti alege

Cand dispozitivul dvs. a fost afectat de ransomware, puteti alege dintre urmatoarele optiuni:

  • Platiti suma rascumpararii.
  • Incercati sa eliminati infectia din sistemul dvs.
  • Stergeti datele si reinstalati sistemul.

Platirea rascumpararii

Poate fi o idee proasta sa platiti rascumpararea. Un astfel de act ii motiveaza pe infractorii cibernetici sa se ocupe in continuare de astfel de activitati ilegale. In plus, chiar si dupa achitarea sumei, multi oameni inca nu au acces la fisiere. Exista foarte putine sanse de a va recupera datele chiar daca platiti.

Eliminati malware-ul

Sunt disponibile companii competitive de securitate cibernetica si servicii online care pretind ca elimina ransomware-ul si va restaureaza fisierele. A scapa de infectie depinde si de tipul de ransomware care v-a atacat sistemul. Daca sunteti norocos, atunci un decriptor pentru starea dumneavoastra poate fi deja disponibil. In caz contrar, va dura timp pentru a dezvolta un decriptor.

Stergeti-va sistemul

Una dintre cele mai bune modalitati de a elimina ransomware-ul este sa stergeti complet toate dispozitivele de stocare si sa reinstalati din nou de la zero. Cand formatati hard disk-ul de pe sistemul dvs., acesta asigura ca nu exista niciun semn de malware ramas.

Nu va trebui sa va faceti griji cu privire la recuperarea datelor daca urmati o strategie de backup si copiati toate fisierele din cand in cand. Dupa reinstalare, asigurati-va ca alegeti copii de rezerva inainte de malware, astfel incat sistemul dvs. sa nu ajunga sa fie infectat din nou.

By IonutMC